Saunan Terveysvaikutukset
Saunalla on useita terveysvaikutuksia aina puhtaammasta ihosta parempaan unenlaatuun ja löylyissä vierailu rentouttaa sekä mieltä että kehoa. Puhdistautumiseen sauna on erinomainen paikka, sillä lämmin vesihöyry avaa ihohuokosia, joka puolestaan auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita. Käydessään löylyissä ihmisen endorfiinihormonin tuotanto lisääntyy saaden aikaan hyvän olon tunteen, joka on se syy monelle palata saunan lauteille kerta toisensa jälkeen.
Tutkimuksia saunan terveysvaikutuksista
Ensimmäiset raportoidut tutkimukset saunan vaikutuksista ihmiseen on tehty 1700-luvulla ja tähän päivään asti tutkijat ovat ahkerasti julkaisseet tutkimustietoa. Suurin osa nykypäivän tutkimuksista osoittaa saunomisen olevan terveydelle hyödyllistä ja normaaleissa lämpötiloissa löylyttelyn ei ole todettu olevan haitallista juuri kenellekään.
Ensimmäiset tutkimukset saunomisesta
Vuonna 1765 ruotsalainen Anton R. Martin matkusti Tukholmasta Viipurin rajamaille tutkimaan tuon ajan saunomista ja sen vaikutuksia ihmiseen. Martin teki havaintoja, joista osa tulee esille vielä tämänpäiväisissä tutkimuksissa, kuten sen, että löylyissä pulssi ja kehon lämpötila nousee sekä lihakset ja mieli rentoutuvat.
Osa tutkijan tutkimustiedosta taas oli myös hieman hakuammuntaa ja nykypäivänä huvittavaa kuultavaa esimerkiksi "ihmisruumiin venyminen saunassa, silmäkarvojen sisään kasvu ja saunominen vanhentaa".
Nykypäivän tutkimustietoa
Tämän päivän tutkimustieto osoittaa puolen tunnin saunomisen 80 asteessa ainakin hetkellisesti alentavan verenpainetta ja lisäävän pintaverisuonien verenkiertoa. Verisuonien hyvä toiminta ja lisääntynyt verenkierto on todettu olevan hyväksi myös aivoille ja esimerkiksi muistisairauksien mahdollinen ehkäisevä vaikutus on tullut esille. Optimaalisin luku saunomiselle on 4-7 kertaa viikossa ja saunan lämpötila tulisi olla noin 80C°.
Saunominen Suomessa
Suomalaisille saunominen on tuttua puuhaa ja osa kulttuuria. Maailmalla osa kavahtaa ajatusta korkeisiin lämpötiloihin menemisestä vapaaehtoisesti ja monilla on ennakkoluuloja. Saunakulttuuria löytyy silti muualtakin maailmasta ja suomalaiset eivät ole ainoita höyrypäitä jotka lauteille kiipeävät.
Suomessa kerrotaan olevan huimaavat yli kaksi miljoonaa saunaa. Löylyttelypaikkoja löytyykin kodeista, kesämökeiltä, uimahalleista sekä urheiluseurojen tiloista ja niitä on useita eri tyylisiä. Perinteisemmät puu-, savu- ja tynnyrisaunat ovat mökeillä vakiovaruste ja urbaanista ympäristöstä, kuten taloyhtiöiden yleistiloista löytyy sähkö-, höyry- ja infrapunasaunoja.
Suomessa perinteeseen kuuluu keskikesän juhlan, juhannuksen, aikaan koivunoksista tehty kimppu, jonka nimitys vaihtelee lännen vihdasta idän vastaan. Koivunoksista kootusta pesuvälineestä tulee mielekäs tuoksu ja sillä mäiskitään ihoa saunomisen yhteydessä.
Saunan rakentaminen
Puusaunan rakentaminen kesämökille voi olla vielä hyväksyttävä idea, kaupunkimaisemassa taas kannattaa pyytää ammattilainen lupineen hoitamaan rakennustyöt. Suomesta löytyy useita saunojen ja kiukaiden valmistajia, joilta voi ostaa valmiita saunapaketteja muutamalla tuhannella eurolla.
Itse rakentamalla saunan voi tehdä esimerkiksi hirsistä ja paneeloida halutessaan näyttävämmällä puumateriaalilla sisältä. Kiukaan ympäristöön kannattaa asentaa peltiä eristämään puumateriaali kuumuudelta ja kipinöiltä. Kiuaskivinä voi käyttää kaupasta ostettujen sijasta myös luonnonkiviä, jotka ovat testeissä varanneet lämpöä hyvin.
Parhaat lainat saunan rakentamiseen ja remontoimiseen on mahdollista löytää klikkaamalla tästä!
Saunomisen muut hyödyt
Lauteilla istuminen lämpimässä vesihöyryssä on siihen tottuneille kuin meditaatiohetki ja siellä mieli lepää. Löylyissä sekä mieli että keho puhdistuu lämpimän vesihöyryn vaikutuksesta, johon voi halutessaan lisätä koivun, eukalyptuksen tai vaikka sitruunaruohon itämaista tuoksua.